Breng de sportschool thuis

bench press

Iedereen heeft gevoeld dat we het afgelopen jaar beperkt moesten leven. In elke sector was er wat te klagen over hoe de maatregelen zijn verlopen. Maar waar echt veel mensen mee zaten was dat de sportscholen moesten sluiten en het sporten daaromheen ook zeer beperkt werd. Het is belangrijk om te blijven sporten, voor zowel de geestelijke als lichamelijke toestand van ieder mens. Daarom is het wellicht handig om wat spullen aan te schaffen, zodat je thuis met een familielid, huisgenoot of vriend aan de slag kan. Vandaag wil ik ingaan op sterke fitnessbanken

Krachtoefening

Een fitnessbank, ofwel een bench, wordt bij veel krachtoefeningen gebruikt. Een fitnessbank zorgt ervoor dat je in de juiste houding blijft zitten of liggen wanneer je een bepaalde oefeningen uitvoert. Zo zijn er eigenlijk twee verschillende typen fitnessbanken, namelijk een vlakke en een verstelbare fitnessbank. De verstelbare fitnessbank zijn zo in te stellen dat je onder verschillende hoeken komt te liggen. Afhankelijk van de hoek waaronder de oefening wordt uitgevoerd, komt er meer of minder nadruk op bepaalde spieren te liggen. 

De meeste bekende oefening waarbij een fitnessbank wordt gebruik is het bankdrukken. Uiteraard zijn er ook andere oefeningen die je kunt uitvoeren, zoals dumbbell bench press, dumbbell flies, en seated dumbbell shoulder press. 

Het komt wel eens vaker voor dat een fitnessbank verward wordt met een halterbank. Een fitnessbank is alleen een bank, zonder rack. Zonder een rack kan je eigenlijk alleen dumbelloefingen doen. Als je met een fitnessbank halteroefeningen wilt doen, dan kun je deze combineren met een power rack.

Belangrijke factoren

Er moet wel gelet worden op een aantal factoren wanneer men een fitnessbank aanschaft. Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit zijn de belangrijkste factoren om mee te nemen. De maximale belastbaarheid bepaalt tot hoe zwaar je veilig kunt trainen met een fitnessbank, dit wordt altijd uitgedrukt in kilogram(kg). Hierbij geldt het gewicht van de gebruiker plus de gewichten die gebruikt worden. Daarbij ook niet vergeten om de stang mee te rekenen. Daarnaast voelt een stevige, stabiele trainingsbank veel beter aan dan een gammele, instabiele trainingsbank. Bij Tunturi zijn er meerdere opties om de beste fitnessbank uit te kiezen.