Wat zijn belangrijke lactose interlantie symptomen

lactose intolerantie symptomen

Lactose intolerantie, je hebt er hoe dan ook al over gehoord. Want wat brengt jou anders op onze website? Ongeveer 70% van de wereldbevolking heeft ermee te kampen, waarvan ongeveer 2% van de volwassenen in Nederland. Het is dus zeker niet abnormaal als jijzelf, een familielid of een vriend(in) bepaalde klachten heeft na het consumeren van producten met melkbestanddelen.

lactose intolerantie symptomen

1. Lactose intolerantie oorzaken

Wat maakt dat juist ik, jij, hij of zij uitverkoren is? En waar komen onze klachten toch vandaan? In de meeste gevallen is lactose intolerantie erfelijk en voor levenslang. Maar je hoort ons al aankomen: er bestaat ook een tijdelijke vorm. Deze ontstaat echter bij een darminfectie, -ontsteking of een -operatie. Je mag in dit geval van geluk spreken want deze lactose intolerantie verdwijnt na herstel. Graag voegen we hier aan toe dat lactose intolerantie doorgaans niet gevaarlijk is.

2. Lactose intolerantie symptomen

Nu in welke mate er klachten voorkomen, hangt samen met:

  • de hoeveelheid lactase (verteringsenzym) die wordt gemaakt in jouw dunne darm;
  • de hoeveelheid lactose (melksuiker) die je binnenkrijgt.

Lactose intolerantie is dus heel erg verschillend van persoon tot persoon. Niet ieder lichaam is hetzelfde. Desalniettemin kunnen we spreken over volgende meest voorkomende lactose intolerantie symptomen:

  • buik- en darmkrampen;
  • opgeblazen gevoel;
  • winderigheid;
  • misselijkheid;
  • obstipatie;
  • diarree.

Bijgevolg zijn er vaak duidelijke vermoedens omdat deze klachten uitsluitend ontstaan bij het eten of drinken. En dit meestal 1 à 2 uur na het consumeren.

3. Lactose intolerantie behandeling

Tot slot kan je niet gewoonweg alle producten met melkbestanddelen voor de rest van je leven vermijden. Dat zou een iets te drastische ingrijp zijn want melk is en blijft gezond. Het bevat belangrijke voedingsstoffen en vermindert de kans op darmkanker en diabetes. Hoe lastig de consumptie van zuivelproducten voor mensen met lactose intolerantie ook is. Wat je wel kan doen, is melk zoveel mogelijk schrappen uit je voeding. Natuurlijk moet je er dan op letten dat je deze voedingsstoffen op een evenwichtige manier via ander eten compenseert.